Home»ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»Τίμησαν την επέτειο 125 χρόνων της άφιξης των πρώτων Ελλήνων στο Πίτσμπουργκ

Τίμησαν την επέτειο 125 χρόνων της άφιξης των πρώτων Ελλήνων στο Πίτσμπουργκ

0
Shares
Pinterest Google+

Με το πέρας των εκδηλώσεων, αλλά και της έκθεσης την επόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνεται ο κύκλος της επετείου 125 ετών από την άφιξη των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην πόλη του Πίτσμπουργκ, επεσήμανε στον «Ε.Κ.», ο Δρ Νικόλαος Γιαννουκάκης (Nick Giannoukakis) γραμματέας του American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP).

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι καθώς δεν έχει αδελφοποιηθεί το Πίτσμπουργκ με κάποια ελληνική πόλη, ο δήμαρχος Ουίλιαμ Πεντούτο (William Peduto), προέτρεψε, διά της συνεργασίας του, να αρχίσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Στόχος, είπε ο Δρ Γιαννουκάκης, είναι μέχρι το 2020 να γίνουν τα εγκαίνια αδελφοποίησης. «Με πολλή χαρά, συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο, με την άφιξη του Νέου Ετους, να αρχίσουμε τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια παρουσίας Ελλήνων στο Πίτσμπουργκ, ολοκληρώνονται με το ιστορικό έκθεμα που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα (μέχρι και το τέλος της 6ης Ιανουαρίου) στην Κύρια Αίθουσα του Δημαρχείου της Πόλης του Πίτσμπουργκ.

Οπως υπενθύμισε ο Δρ Γιαννουκάκης, τον Δεκέμβριο του 1893, φθάνουν στην πόλη του Πίτσμπουργκ οι πρώτοι μετανάστες από την Ελλάδα (οι περισσότεροι από τις βορειοανατολικές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ) και αμέσως αρχίζουν διά της σκληρής εργασίας στα ορυχεία, τα χαλυβουργεία, και ως εργολάβοι, την δόμηση της βάσης μιας λαμπρής κοινότητας.

Η κοινότητα αυτή, είπε, «για τα χρόνια εκείνα, και υπό τις τότε συνθήκες, ξεπέρασε τους άθλους και τις επιτυχίες τον Ελλήνων στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν μεγαλύτερο πληθυσμό και γεωγραφική επέκταση».

Το 1906, η κοινότητα λαμβάνει την άδεια ενσωμάτωσης ως νόμιμο φυσικό πρόσωπο. Το 1920 έχουν εξελιχθεί πολλοί μετανάστες ως ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, εστιατορίων, καφενείων, κομμωτηρίων, ακόμα και ως οργανωτές του πρώτου κινηματογράφου της πόλης (Αντωνόπουλος και Μπαζιώτης).

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται γιατροί, δικηγόροι και τραπεζίτες (στελέχη στην επενδυτική επιχείρηση της οικογένειας Mellon, η οποία αργότερα εξελίσσεται στην περίφημη Mellon Bank).

Ο πρώτος οργανωμένος παναμερικανικός ενωτικός και εκπαιδευτικός Ελληνοαμερικανικός οργανισμός δημιουργείται στο Πίτσμπουργκ (Greek American Progressive Association, GAPA) πριν ακόμα συγκροτηθεί η AHEPA, με πλούσια δραστηριότητα. Πολλές άλλες οργανώσεις συγκροτούνται την ίδια εποχή (Η ΕΝΩΣΙΣ, εθνικοτοπικές αδελφότητες, και ελληνεκπαιδευτικά σωματεία).

Στην Αίθουσα του Δημάρχου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των διαφόρων Ελληνοαμερικανικών οργανισμών και σωματείων της περιοχής του Πίιττσμπουργκ (AHEPA, GAPA, American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania, Pan-Icarian Brotherhood, Pan-Cretan Fraternity, Greek Nationality Room Committee of the Nationality Rooms Program at the University of Pittsburgh), συνεορτάζοντας την Προκήρυξη επισήμως.

Ο δήμαρχος της πόλης, κ. William Peduto, στην ομιλία του τόνισε τον ρόλο και την συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην εξέλιξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τόσο στο επίπεδο το οικονομικό, αλλα περισσότερο στην εξέλιξη και διαμόρφωση του πνεύματος των πολιτών της περιοχής να στραφούν προς την φιλοξενία και την διακονία στον «ξένο» δια της αγάπης και του γνωστού ελληνικού φιλότιμου.

Previous post

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Κισουμου Αθανάσιος

Next post

Νεκρός μέσα στο σπίτι του βρέθηκε 22χρονος στη Λάρισα