Home»ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»Τετραπλό χτύπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Τετραπλό χτύπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

0
Shares
Pinterest Google+

Τετραπλό χτύπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, με το 2019 να μετατρέπεται σε «κόλαση».

Πιο αναλυτικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση στους φόρους μεταβίβασης, αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και φυσικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς:

Αύξηση έως 50% στους φόρους μεταβίβασης

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πέρυσι μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιήθηκαν την Πρωτοχρονιά για όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Οι τιμές ζώνης οι οποίες είναι αυξημένες σχεδόν για το 60% των περιοχών σε όλη τη χώρα, έχουν ανεβάσει έως και 50% τον φόρο μεταβίβασης.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τμ στην Καλλιθέα κοστίζει σήμερα ακριβότερα κατά 47,6% αφού ο φόρος μεταβίβασης από 1.842,75 ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου από την Πρωτοχρονιά εκτοξεύτηκε στα 2.720,25 ευρώ. Εάν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει διαμέρισμα 100 τμ στον Αλιμο, ο φόρος μεταβίβασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ήταν 2.740 ευρώ αλλά πλέον έχει πετάξει στις 3.307 ευρώ.

Εκτός από τους φόρους στις μεταβιβάσεις την ανηφόρα έχουν πάρει μια σειρά άλλοι φόροι και τέλη που επιβαρύνουν το κεραμίδι όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το τεκμήριο κατοικίας, ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις νεόδμητες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων. Συνολικά σε 3.792 περιοχές της χώρας εφαρμόζονται από την Πρωτοχρονιά οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Νέο κύμα αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες

Το καλοκαίρι θα γίνει η δεύτερη αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης των ακινήτων. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πιάσουν ξανά δουλειά οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι αποκτούν πλέον μόνιμο ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνοντας να προσδιορίσουν τις τιμές για περισσότερες από 10.000 ζώνες σε όλη την Επικράτεια.

Παράλληλα το υπουργείο ανέθεσε σε εξειδικευμένο οικονομολόγο το έργο της μελέτης ανάλυσης εκτιμήσεων των αντικειμενικών που υποβλήθηκαν από τους εκτιμητές το 2018, εστιάζοντας κυρίως στις χαμηλές τιμές ζώνης από 500 έως 1.550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Φέτος οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τις εμπορικές τιμές, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα αναπροσαρμογή το 2020. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων, η ψαλίδα εμπορικών – αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοικτή στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου και θα πρέπει να αναμένεται νέα ψυχρολουσία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ

Τον Σεπτέμβριο θα έρθει η λυπητερή του φετινού ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά.

Ο φόρος προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της τάξεως των 30, 50, 60 και 70 ευρώ.

Ακόμα όμως και αυτές οι μειώσεις-ψίχουλα θα εξανεμιστούν στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους.

Καταιγίδα πλειστηριασμών

Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει φέτος για περισσότερα από 30.000 ακίνητα, ενώ σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν και οι πρώτες κατοικίες των κόκκινων δανειοληπτών καθώς οι τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητα για να μειώσουν το στοκ των κόκκινων δανείων τους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction έχουν ήδη αναρτηθεί 4.550 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα υλοποιούνται σταδιακά μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστίθενται καθημερινά νέοι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Από τους 4.550 πλειστηριασμούς που έχουν αναρτηθεί 4.332 αφορούν ακίνητα, εκ των οποίων 1.028 είναι κατοικίες.

Να σημειωθεί ότι το 2018 ολοκληρώθηκαν 17.195 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στο σφυρί βγήκαν 16.408 ακίνητα με οκτώ στα δέκα που εκποιήθηκαν να καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών.

Στον χορό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπαίνει για τα καλά φέτος και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, κτήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου.

Previous post

Μετά το Γκάτγουικ τώρα και στο Χίθροου εισέβαλλαν drones προκαλώντας χάος...

Next post

Ορκίστηκε η Ελένη Κουναλάκη ως η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας