Home»ΠΟΛΙΤΙΚΗ»Financial Times: Φαβορί για νέος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Financial Times: Φαβορί για νέος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

0
Shares
Pinterest Google+

Ως «φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός» παρουσιάζουν οι Financial Times τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας το σαφές προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και περιοδεύει κάθε Σαββατοκύριακο ανά την Ελλάδα και πρόσφατα παρουσίασε το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μιλώντας σε καθηγητές πανεπιστημίου και δασκάλους και «αν όλα πάνε καλά θα είναι ενδεχομένως σύντομα σε θέση να το εφαρμόσει», όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, «αφού μια νίκη με το προβάδισμα που προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή για τους συντηρητικούς, στις εκλογές που αναμένεται να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019».

Αναφορικά με την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι τα τρία μνημόνια απέτυχαν στο βασικό στόχο της διασφάλισης ότι η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις αγορές. H εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο σε πολλά μέτωπα παραμένουν πολλά θεμελιώδη προβλήματα που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας.

Όπως λέει, η ΝΔ μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις εξασφαλίζοντας παράλληλα τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. «Το θέμα δεν είναι μόνον η προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι, αν μη τι άλλο, η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε πολύ σφικτή. Το θέμα είναι επίσης να υπάρχει πραγματική πίστη στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων καθιστώντας την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, αλλάζοντας συνολικά το επιχειρηματικό κλίμα, φέρνοντας μεγάλα ποσά ξένων επενδύσεων, αλλά κινητοποιώντας και τις εγχώριες επενδύσεις», υπογραμμίζει.

Ως παραδείγματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει την αναβίωση πρότζεκτ ιδιωτικοποιήσεων που έχουν παγώσει, όπως το Ελληνικό και εκείνο της καναδέζικης Eldorado Gold στις Σκουριές: «Ο κόσμος θα δει πως υπάρχει άμεσος και συστηματικός σκοπός να ξεκλειδώσουν ορισμένα μεγάλης κλίμακας επενδυτικά projects, αρχής γενομένης από το Ελληνικό, που έχει τεράστια σημασία, και προχωρώντας σε άλλα, π.χ. οι Σκουριές», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως αν γίνει πρωθυπουργός θα βάλει τέλος στη διαπλοκή: «Θα καθιστούσα σαφές στην επιχειρηματική κοινότητα ότι ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα τους έλεγα ότι θα κάνω πιο εύκολη της ζωή σας, θα μειώσω τους φόρους, θα σας βοηθήσω να έχετε πρόσβαση στη ρευστότητα, αλλά πρέπει να πληρώνεται τους φόρους σας, να επενδύετε σ’ αυτή τη χώρα και μην περιμένετε προνομιακή μεταχείριση αγοράζοντας έναν τηλεοπτικό σταθμό».

Oι FT σημειώνουν ότι ο αρχηγός της ΝΔ και η ομάδα του έχουν δουλειά μπροστά τους για να διατηρήσουν το θετικό ρεύμα, καθώς «ο Αλέξης Τσίπρας πολεμά με δοκιμασμένες συνταγές άγρας ψήφων, ανακοινώνοντας ενόψει των εκλογών δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο μαζί με διανομή μετρητών στους φτωχότερους Έλληνες».

Το ερώτημα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, είναι κατά πόσον θα μπορέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της αποτελεσματικότερα από προηγούμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις.

Previous post

Ο «Κλεισθένης» στο επίκεντρο των τοποθετήσεων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Next post

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα!