Home»ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ…

ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ…

0
Shares
Pinterest Google+

Κυριολεκτικά έκθετος απέναντι σε εκείνους που τον περιέβαλαν με τιμές και με εμπιστοσύνη, είναι πλέον ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, καθώς η αρχιεπισκοπή Αμερικής -που αποτελεί κορυφαία επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου- “βράζει” στον απόηχο των αποκαλύψεων για ανεξέλεγκτη οικονομική διαχείριση που προκάλεσε “έμφραγμα” και οδήγησε στο διασυρμό της στην ελληνική ομογένεια και όχι μόνο. 

Οι αποκαλύψεις του “Εθνικού Κήρυκα” για τα απλήρωτα τιμολόγια, τα κινητά τηλέφωνα και τις πιστωτικές κάρτες από σειρά εμπλεκομένων, ήλθαν να αποκαλύψουν με τον πλέον δραματικό τρόπο το κενό εξουσίας που όπως φαίνεται αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η ορθόδοξη Εκκλησία στην αμερικανική ήπειρο.

Η πρώτη αποκάλυψη της οσμής του σκανδάλου ήλθε από τον εκδότη της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” Αντώνη Δαματάρη στην έντυπη έκδοση, καθώς επίσης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Για να ακολουθήσει ευθύς αμέσως χιονοστιβάδα δημοσιευμάτων και σχολίων στα social media και όχι μόνο…

Μάλιστα, ο έγκριτος δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σιωπή του υπέργηρου αρχιεπισκόπου Δημητρίου που-όπως αποδεικνύεται-έχασε προ πολλού τον έλεγχο αφήνοντας μια κατάσταση να εξελιχθεί σε γάγγραινα-τώρα αποκαλύπτεται ότι σπεύδουν κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να βάλουν τάξη (αν το κατορθώσουν) στα άθλια οικονομικά. 

Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανακάλυψε ξαφνικά εκείνο που θα έπρεπε να είχε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Ότι δηλαδή η χρήση τηλεφώνων, πιστωτικών καρτών, ενοικίασης ξενοδοχείων και άλλων κινήσεων με οικονομικό υπόβαθρο γίνονταν χωρίς κανόνες και κυρίως χωρίς έλεγχο διαφάνειας και σκοπιμότητας… Χρειάσθηκε να προηγηθεί ένα γερό τράνταγμα με απλήρωτους λογαριασμούς και πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο, που έφεραν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους ομογενειακούς κύκλους που έως τώρα ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις οικονομικής στήριξης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με εκατομμύρια δολάρια!

Το οικονομικό «έμφραγμα» έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και η ευρεία δημοσιοποίηση της υπόθεσης σε ομογενειακά έντυπα, στο διαδίκτυο και γενικά στα social media, εγείρει πελώρια ερωτήματα για την ικανότητα της σημερινής ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής να διαχειριστεί καυτές υποθέσεις που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού. Ιδιαίτερα όταν η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποτελεί κορυφαία επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και η ηγεσία Δημητρίου θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτική για λόγους τάξεως και ηθικής.

Πνιγηρές καταστάσεις

Στις κατόπιν εορτής προωθούμενες αλλαγές στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επανέρχεται ο «Εθνικός Κήρυκας» με άρθρο του Θ. Καλμούκου, στο οποίο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Ριζικές αλλαγές άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στον ευαίσθητο τομέα εξυγίανσης των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το νοικοκύρεμά τους, καθότι δημιουργήθηκαν πνιγηρές καταστάσεις και βρέθηκε η Αρχιεπισκοπή σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως απεκάλυψε πρόσφατα η στήλη «ΑΝΤΙ-Λογος» του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως τη συνολική ευθύνη και διαχείριση στον τομέα των οικονομικών κατά τα τελευταία 18 χρόνια είχε ένας μόνο διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος – τομεάρχης της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Τζέρη Δημητρίου.

Είχε αναλάβει την ευθύνη και στις προσλήψεις προσωπικού, τις πληρωμές λογαριασμών, τη διοργάνωση των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων που συνήθως γίνονταν σε ξενοδοχεία της εταιρείας «Marriot».

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι Μητροπολίτης στου οποίου την περιφέρεια προτάθηκε να γίνει Κληρικολαϊκή Συνέλευση, έθεσε ως όρο, να μην έχει ουδεμία ανάμειξη ο κ. Τζέρη Δημητρίου με το ξενοδοχείο και γενικότερα με τα οικονομικά.

Από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής προκύπτει ότι στην Αρχιεπισκοπή εργάζονται 102 άτομα, τομεάρχες, υπάλληλοι, γραμματείς και άλλοι, μερικοί μάλιστα ευρισκόμενοι και διαβιούντες εκτός Νέας Υόρκης με μη αποσαφηνισμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Ανάμεσά τους ένας ιερέας κι ένας Διάκονος.

Επίσης, ο κ. Δημητρίου έχει επωμισθεί και το μεγάλο ζήτημα της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» επί δέκα ημέρες προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον κ. Δημητρίου τηλεφωνικώς, αφήνοντας μήνυμα στον προσωπικό του τηλεφωνητή, αλλά και με μία εκ των γραμματέων του, ενώ του εστάλη και e-mail, όμως εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Η σημερινή εκτελεστική επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου υπό τον κ. Γεώργιο Τσαντίκο, η οποία ανέλαβε ουσιαστικά τα καθήκοντά της πριν λίγους μόνο μήνες, φαίνεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής.

Αφιερώνει πολύ χρόνο μελετώντας ενδελεχώς τα προβλήματα και λαμβάνει αποφάσεις, ενώ υπάρχουν στελέχη της ικανά και ακέραια τα οποία ειδικεύονται στην εξυγίανση μεγάλων εταιρειών και ιδρυμάτων.

Πρώτο βήμα ήταν ο διορισμός του νέου Διευθυντή των Οικονομικών (CFO) ιερέα Σωτήριου Baroody, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο έλεγχος και ως πρώτο βήμα ανακαλούνται οι πιστωτικές κάρτες από διαφόρους τομεάρχες και επικεφαλής Γραφείων.

Σε όσους δοθούν πιστωτικές κάρτες θα ενημερώνουν πρώτα τον υπεύθυνο π. Σωτήριο Baroody, θα λαμβάνουν την έγκριση και στη συνέχεια θα τις χρησιμοποιούν.

Επίσης, έλεγχος μπαίνει και στα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση τους.

Μέχρι πριν αναλάβει η σημερινή εκτελεστική επιτροπή και ο π. Baroody ουδείς έλεγχος υπήρχε για το ποιος έχει κινητό τηλέφωνο και πώς το χρησιμοποιούσε. Το επόμενο βήμα θα αφορά τα ενοικιαζόμενα (lease) οχήματα.

Επίσης, θα υπάρχει λεπτομερής οικονομικός απολογισμός για το πώς και πού ξοδεύονται τα χρήματα κι όχι γενικώς όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο π. Baroody άρχισε να εργάζεται από τις 3 Απριλίου 2017, στη θέση του Γενικού Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σε επίσημο ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί συμπεριλαμβανόταν και γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στην οποία σημειωνόταν πως «ο διορισμός του π. Σωτηρίου ως Γενικού Διευθυντού των Οικονομικών Υπηρεσιών, αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων των οικονομικών λειτουργιών της Αρχιεπισκοπής οι οποίες προγραμματίζοντο από τη Διοίκηση της Εκκλησίας».

Οι αρμοδιότητές του π. Σωτηρίου θα ενισχύσουν τις παρούσες οικονομικές λειτουργίες της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων χρηματοδοτήσεως, ταμειακών αποθεμάτων, προϋπολογισμού και λογιστικών».

Ο π. Σωτήριος Baroody κατάγεται από τη Βηρυτό και εκτός από τα λογιστικά έχει κάνει Θεολογικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει αυξηθεί στα τριάντα εκατομμύρια δολάρια και συγκεκριμένα $30.240.112 για τα επόμενα δύο έτη 2017 και 2018, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» τον Ιούλιο του 2016 λίγο πριν την 43η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Κατά τα τελευταία δέκα οκτώ χρόνια, ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής έχει υπερδιπλασιαστεί, διότι από $13,0 εκατομμύρια που ήταν το 1999, έφτασε στα $30.240.112 σήμερα.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2017 ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 27.816.483 δολάρια και για το έτος 2018 στα $30.240.112.

Συγκριτικά αναφέρουμε, ότι για το έτος 2013 ο προϋπολογισμός ήταν 25.532.390 δολάρια και για το 2014 ήταν 25.558.989.

Για το έτος 2009 ο προϋπολογισμός ήταν 20.792.871 δολάρια ενώ για το 2010 στα 21.737.385 δολάρια.

Το έτος 2009 ο προϋπολογισμός υπερέβη κατά 4.487.133 δολάρια, φτάνοντας σε πραγματικά έξοδα λειτουργίας $25.280.004.

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2007 ήταν 18.263.500 δολάρια, ενώ για το 2008 ήταν $19.533.500. Για το 2005 ήταν 16.179.000 και για το έτος 2006 ήταν 16.378.000 δολάρια”.

Previous post

ΕΚΤΑΚΤΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Next post

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΑ ΑΕΙ – ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ