Home»ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»Έφυγε από την ζωή ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μούγιαρης

Έφυγε από την ζωή ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μούγιαρης

0
Shares
Pinterest Google+

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε το Σάββατο 5 Ιανουαρίου σε ηλικία 73 ετών ο γνωστός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μούγιαρης.

Ηταν ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας καλλυντικών ειδών MANA Products και υπήρξε ένας από τους πλέον επιφανείς ομογενείς με πλούσια προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο, στην κυπριακή παροικία της Αμερικής, την Ομογένεια αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Ο θάνατός του επήλθε μετά από σχετικά σύντομη περιπέτεια με την υγεία του, ενώ σημειώνεται ότι το Σάββατο, στο Λονδίνο, ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο γάμος της κόρης του. Ο αείμνηστος πριν μερικά χρόνια έχασε τον γιο του σε μικρή ηλικία.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 19 ετών, τον Απρίλιο του 1964. Ηταν ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών Οργανώσεων της Ομογένειας.

Ηταν ένας μετριόφρων άνθρωπος. Δεν μιλούσε για τα χρήματα, αλλά τα διέθετε όπου πίστευε πως θα κάνουν το μεγαλύτερο καλό για την προαγωγή των ελληνικών θεμάτων. Οπως είχε πει σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», «είμαι από εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στο ελληνικό πνεύμα και στις ελληνικές αξίες».

Οραματιζόταν και ήλπιζε να δει να πραγματοποιείται το όραμα μιας ελληνοαμερικανικής κοινότητας ενωμένης, που θα καταστεί μία ισχυρή δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία δύναμη η οποία «θα μπορεί πραγματικά να βοηθά την Κύπρο και την Ελλάδα να κάνουν το καλύτερο», όπως ανέφερε.

Οταν ήταν μικρό παιδί στην Κύπρο πουλούσε καραμέλες στους συμμαθητές του. Θεωρείτο ένας φυσικός επιχειρηματίας από εκείνες τις ημέρες ακόμα. Αγόραζε αυγά από χωρικές, τα πακετάριζε και τα πουλούσε σε εμπόρους βγάζοντας κέρδος. Αλλά χρησιμοποιούσε τις ικανότητές του αυτές όχι μόνο για να βοηθά τον εαυτό αλλά και άλλους.

Ιδρυσε έναν Οργανισμό ο οποίος βοηθά γυναίκες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, καθώς και να αναλαμβάνουν την ηγεσία στις κοινότητές τους. Κι είναι αυτή η ουσία η οποία τον περιέγραφε πάντα.

Οταν τον τίμησε το Αμερικανο-Κυπριακό Επιμελητήριο, ξεκίνησε την ομιλία του αναγνωρίζοντας τους γονείς του, τις θείες, τους θείους του, τους φίλους και συγχωριανούς του, αποδίδοντας την επιτυχία του στην υποστήριξή τους.

Είχε αναφέρει πως «έχω πει πολλές φορές πως είμαστε επιτυχημένοι όχι επειδή είμαστε πολύ έξυπνοι, όχι επειδή εργαζόμαστε σκληρά και είμαστε τυχεροί, αλλά επειδή είχαμε την καλή τύχη να μπορούμε να σταθούμε στους ώμους άλλων».

Οταν αποφοίτησε από το Λύκειο στην Κύπρο μετακόμισε στην Αγγλία και από εκεί πήρε φοιτητική βίζα για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο St. John’s και πολύ σύντομα έλαβε υποτροφία. Πήρε το πτυχίο Μπάτσελορ και κατόπιν το Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Rutgers, αμφότερα στη Χημεία.

Είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» πως «πάντοτε ήθελα να κάνω τη δική μου επιχείρηση, αλλά δεν μπορούσα να βρω εργασία ως χημικός». Κι ήταν τότε που πήγε να εργασθεί για την εταιρεία Cheesebrough-Ponds, η οποία ήταν διάσημη για τα είδη της βαζελίνης και την κρέμα προσώπου.

Εξήγησε πως «έμαθα πώς να κάνω σκιές ματιών, ρουζ και πούδρες προσώπου». Κι έτσι αυτό που άρχισε ως εργασία έγινε ενδιαφέρον μιας ολόκληρης ζωής. Σ’ ένα χρόνο πήγε στην Αγγλία για να δανειστεί $6.000 δολάρια από τον αδελφό του Απόστολο, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε την αρχή το έτος 1975 με την εταιρεία καλλυντικών προϊόντων ΜΑΝΑ».

Η ΜΑΝΑ ξεκίνησε μέσα σ’ ένα χώρο 900 τετραγωνικών ποδών στη Δυτική Περιοχή του Μανχάταν και υπό την ηγεσία του εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον κορυφαίες επιχειρήσεις στο είδος της.

Απασχολεί 800 υπαλλήλους και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον Κόσμο. Με υπερηφάνεια η εταιρεία ΜΑΝΑ λέει ότι όλα της τα είδη παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αείμνηστος ονόμασε την εταιρεία του ΜΑΝΑ, η οποία παρόλο ότι γράφεται με κεφαλαία γράμματα δεν είναι ακρωνύμιο, διότι όπως εξήγησε στον «Ε.Κ.» «στα Ελληνικά είναι η πιο όμορφη λέξη του Κόσμου και σημαίνει μητέρα».

Εβλεπε ότι υπάρχει ύφεση στις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις και είχε πει ότι «απειλούνται με εξαφάνιση, δεν μπορούν να προσελκύσουν τους νέους μας, τους καταπληκτικούς μας νέους επιστήμονες επειδή δεν προσαρμόσθηκαν με τους καιρούς».

Πηγή: ekirikas.gr

Previous post

Ο μαγευτικός χιονισμένος Ομαλός- Η χειμερινή ομορφιά στα ορεινά των Χανίων

Next post

Στα "λευκά" από απόψε και η Αττική-Θα χιονίσει μέχρι Γλυφάδα!