Home»ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»Άσχημα νέα: Οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν-Το νέο μνημόνιο έρχεται για την Ελλάδα

Άσχημα νέα: Οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν-Το νέο μνημόνιο έρχεται για την Ελλάδα

0
Shares
Pinterest Google+

Ισχυρό καμπανάκι χτυπά το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ένα βουνό να σκαρφαλώσει το 2019 εάν θέλει να ολοκληρώσει την ανάκαμψή της με μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές ομολόγων. Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι συσσωρεύονται οι κίνδυνοι για τη χώρα στο πρώτο έτος μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Ο εφιάλτης των μνημονίων επιστρέφει με τις προειδοποιήσεις διεθνών οικονομικών κύκλων, αναλυτών και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων που μιλούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο μιας νέας ελληνικής κρίσης, που θα αναγκάσει την Αθήνα να προσφύγει και πάλι στη βοήθεια των Ευρωπαίων.

Οι βασικοί κίνδυνοι που επισημαίνουν οι αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι είναι:

1.Αδυναμία εξόδου στις αγορές: Τα spreads των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα στις 421 μονάδες βάσης (μ.β.) όταν τα αντίστοιχα ιταλικά κινούνται στις 260 μ.β., της Πορτογαλίας στις 155 μ.β. και της Ισπανίας στις 124 μονάδες. Η εικόνα των spreads δείχνει ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι εισαγόμενο αλλά εγχώριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Απριλίου του 2010, όταν η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη από τον μηχανισμό διάσωσης, τα spreads κινούνταν στις 400 μονάδες.

Τα υψηλά spreads κρατούν κλειστές τις πόρτες των αγορών για την Ελλάδα και ανατρέπουν συνεχώς τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η χώρα έχει καθαρές δανειακές ανάγκες άνω των 9 δισ. ευρώ το  2019 και ο στόχος άντλησης 5 έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές είναι αρκετά δύσκολος να επιτευχθεί την ώρα που οι ξένοι επενδυτές αμφισβητούν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και την παροχολογία στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναθεωρεί διαρκώς το χρονοδιάγραμμα εξόδου για δανεισμό στις αγορές. Τώρα το νέο κυβερνητικό σενάριο προβλέπει μια επιχείρηση δανεισμού την άνοιξη με πενταετές ομόλογο, που δεν θα είναι μία νέα έκδοση, αλλά μία επέκταση και ανταλλαγή χρέους του παλαιού πενταετούς ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο και είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014.

2.Αδυναμία των τραπεζών. Μια επιπλέον σοβαρή παρενέργεια αφορά τις τράπεζες: Οσο παραμένουν κλειστές οι αγορές για το ελληνικό Δημόσιο, τόσο οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να δανειστούν με λογικό κόστος με αποτέλεσμα να προστίθεται ακόμη ένα πρόβλημα στο βουνό των κόκκινων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

3.Δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Οι δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αποτελούν αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές νάρκες.

Πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα που θα σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.Το συνολικό κόστος της υπολογίζεται σε 10 με 15 δισ. ευρώ, ενώ δημιουργείται ένα επιπλέον ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει ο προϋπολογισμός με αποτέλεσμα να απειλείται η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας και ένα απότομο πισωγύρισμα της οικονομίας παρά τις θυσίες των τελευταίων ετών.

4.Υψηλά πλεονάσματα- καχεκτική ανάπτυξη.  Η πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019, οριακά πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, διατηρεί την πίεση στα νοικοκυριά, ενώ ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% που είναι η εκτίμηση για το 2018 θεωρείται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί.

Ηδη από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν εκτιμήσεις που κατεβάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 σε επίπεδα κάτω του 2%. Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό από τους στόχους του προϋπολογισμού και θα ανατρέψει τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από τη μεταρρυθμιστική απραξία της ελληνικής πλευράς και αυτό το νόημα είχαν οι κίτρινες κάρτες που εκδόθηκαν μαζί με την πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες συστάσεις προς την ελληνική πλευρά στο πρώτο Eurogroup του 2019 που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

πηγή: in.gr, economico.gr

Previous post

Ο Τσίπρας και η απάντηση με...Μπρέχτ στις απειλές Ερντογάν

Next post

"Ψήνεται" νέα συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν - Συνεχίζεται το φλερτ