Home»ΤΑΞΙΔΙΑ»ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ! ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ! ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ

0
Shares
Pinterest Google+

Αν είστε στην Ξάνθη και έχετε διάθεση να αναζητήσετε ηδονές για την ψυχή και το σώμα σας, τα Στενά του Νέστου, από τους Τοξότες μέχρι και τη Σταυρούπολη, θα σας δώσουν αυτή την ευκαιρία.

Στα Στενά του Νέστου θα ενθουσιαστείτε από την τοποθεσία και θα καταλάβετε τι σημαίνει «ζωγραφική της φύσης». Τον πολύχρωμο «πίνακα» συνθέτουν τα βουνά, τα ζιγκ ζαγκ του ποταμού, τα κελαηδίσματα των πουλιών και η παρθένα βλάστηση, συνυπάρχοντας αρμονικά με το τραίνο του ΟΣΕ που κάνει τη διαδρομή Τοξότες- Σταυρούπολη, τα κανό που διασχίζουν τα νερά και τα όμορφα χωριά. Κατά την προσωπική μου γνώμη, η ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το new entry του νομού Ξάνθης.

Ήδη στον τόπο έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι υποδομές που θα δώσουν την ευκαιρία για ήπια ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. 

Στα Στενά του Νέστου, δηλαδή στο τμήμα ανάμεσα στην Σταυρούπολη και τους Τοξότες, τα 22 χλμ. του ποταμού και τα 23.000 στρέμματα που καταλαμβάνει όλη η έκταση, δημιουργούνται μοναδικές προϋποθέσεις για αγχολυτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών, τοξοβολία, ιππασία, canoe kayak, flying fox και rappel. Όλες λαμβάνουν χώρα στη Γαλάνη, το Κρωμνικό, τα Κομνηνά, τους Τοξότες, τη Σταυρούπολη, τα Λιβερά. Υπέροχα χωριουδάκια που, προσπαθώντας να κρατήσουν τον ντόπιο πληθυσμό, αρχίζουν σιγά σιγά να αναπτύσσονται. 

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1977 προστατευόμενη ζώνη. Τα 23.000 στρέμματα έχουν ανακηρυχθεί αισθητικό δάσος, με στόχο να προστατευθούν η χλωρίδα, η πανίδα και το φυσικό κάλλος της πατρίδας του Ορφέα.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ  ΝΕΣΤΟΥ
Λένε ότι την ομορφότερη θέα στην Ξάνθη την έχει κάποιος στους Τοξότες, ένα χωριό χτισμένο ακριβώς δίπλα από το ποτάμι, με κατοίκους που οι ρίζες τους χάνονται στον 18ο αι. Εκεί, άλλωστε, στις αρχές του μονοπατιού του Νέστου, η Νομαρχία Ξάνθης οργανώνει κάθε χρόνο τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου τις γιορτές του Νέστου, με μουσικές  πολιτιστικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Προτείνουμε σαν ορμητήριο την Σταυρούπολη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής και από τα πιο παραδοσιακά. Θα δείτε λιθόχτιστους δρόμους, γραφικά σπίτια και ξενώνες. Από εκεί μπορείτε να κάνετε εκδρομή στο κάστρο της Καλύβας, ένα από τα οχυρά του Φιλίππου Β΄, που χτίστηκε το 340 π.Χ. για την επόπτευση της κοιλάδας. 

Μετά τη Σταυρούπολη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο χωριό Κομνηνά. Εκεί θα ήταν ωραίο να επισκεφθείτε -μετά από συνεννόηση με τη δημοτική αρχή Σταυρούπολης- τον μακεδονικό τάφο που κατασκευάστηκε το 150 π.Χ. Στα highlights, επίσης, ανήκουν το εγκαταλελειμμένο χωριό των Λιβερών, το σπήλαιο στο δρόμο για το Κρωμνικό και η υπέροχη θέα του ποταμού από ψηλά.

Πηγή: Travelstyle.gr

Previous post

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ - ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Next post

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ